Fasonarea armaturilor fier beton

Fasonarea armaturilor fier beton este procesul de prelucrare prin care sunt indeplinite cerintele din proiect, adica a indoiri (modelarii) barelor la unghiurile si la cotele precizate in proiect. Ea se poate  executa manual sau mecanizat. Procesul de modelare a barelor se executa cu o miscare lenta, lipsita de socuri.  In cazul in care sunt folosite masini de fasonat,  pentru barele din oteluri cu profil periodic se  utilizeaza doar viteza mica a masinii.

Operaiuni de  pregatire a fierului înainte de fasonare:

  • Se curata armaturile prin indepartarea eventualelor pete de rugina sau alte reziduri;
  • Se recurge la indreptarea armaturilor prin intinderea acestora cu diferite dispozitive.

Livrarea de fier beton (otel beton) in Timisoara se face sub forma de bare drepte sau in colaci, iar cand fierul este deformat acesta trebuie sa fie indreptat inainte de taiere si fasonare, fara a se deteriora profilul. Alungirea maxima cand se intinde fierul nu trebuie sa depaseasca 1 mm/m. Dupa taierea si fasonarea barelor, acestea vor fi depozitate corespunzator, astfel incat sa se deosebeasca una de alta si sa se asigure pastrarea formei nedeformate  si a starii de curatenie pana in momentul montarii. Pentru taierea barelor de fier beton se utilizeaza flexul sau ghilotina.

Barele de fier beton vor fi taiate si indoite cu ajutorul platformelor de fasonat si se folosesc diferite masini si dispozitive in functie de lungimea si diametrul barelor. Barele cu diametrul mai mare decat 25 mm se fasoneaza la cald dar la temperaturi care sa nu produca transformari periculoase in structura otelului. Armaturile nu se fasoneaza la temperaturi mai mici de -10° C.

Ciocurile armaturilor se fac prin indoirea barelor de otel la unghiuri de 90 sau 180 grade. In cazul elementelor de beton armat la colturile acestora armaturile sunt indoite si la 90 grade. Etrierii si agrafele se ancoreaza prin carlige îndoite la 135° – 180° pentru etrierii din  OB 37 si numai la 135° in cazul etrierilor din PC 52 sau PC 60.

Portiunea indoita in cazul armăturilor netede are raza interioara de min 1,25 D iar în cazul celor cu profil periodic raza interioara de minim 2 D. Portiunea dreapta de capat la armaturile netede dupa indoire este de minim 3 D iar in cazul celor cu profil periodic este de minim 7 D. (D – diametrul barei).

Montarea armaturilor fier beton in municipiul Timisoara

Armaturile fier beton se vor pozitiona dupa prevederile din proiect si se urmareste ca inainte de montare si respectiv turnare a betonului sa fie indeplinite conditiile de receptie calitativa a cofrajelor si acceptarea de catre proiectant a procedurii de betonare in cazul elementelor care necesita rosturi de betonare datorita volumului mare de beton (volum care poate depasii 100 mc).

Armaturile sunt montate astfel incat la partea superioara din maxim trei in trei metri sa fie prevazute goluri care sa permite patrunderea cu usurinta a betonului sau furtunelor care pompeaza betonul. Se creaza spatii pentru patrunderea vibratoarelor la intervale de 5 ori grosimea elementului, uzual pentru vibratoare cu diametrul de 38 sau 58 mm; In acest scop in unele cazuri se va monta partial armatura superioara si urmand a se adauga inainte de ultima faza de betonare.

Pozitia armaturilor este mentinuta in timpul turnarii betonului de catre distantieri, agrafe, capre etc.

Distantieri se prevad sa fie cel putin patru la o suprafata de un metru patrat (pentru placa sau perete), cel putin un distantier cu Ø> 12mm si doi distantieri cu Ø 10 mm la fiecare metru liniar de stalp sau grinda si cel putin un distantier la fiecar doi metri liniari de grinda in zona de armare pe doua sau mai multe randuri.

Pentru placi armaturile de la partea superioara a acestora este mentinuta in pozitie cu ajutorul elementelor din fier beton denumite „capre” care sunt sprijinite pe armatura inferioara sau pe distantieri. Aceste elemente „ capre” sunt dispuse in camp cate o bucata la metrul patrat si in zonele in consola cate patru bucati la metru patrat. Pentru placi cu grosimi mai mari de 40 cm si pentru armăturile cu diametrele mai mari de 14 mm se admite depasirea numarului de bucati menționate, dar se urmareste ca armatura sa fie in continuare in pozitia corecta.

Atunci cand avem posibilitati de ridicare si montaj cu ajutorul unor mijloace de care dispunem se recomanda montarea armaturilor de fier beton in carcase.

Legarea armaturilor fier beton

La intersectarea barelor de armatura acestea trebuie sa fie legate una de alta prin legaturi de sarma neagra sau legate prin sudura electrică in puncte la o temperatura a mediului mai mare de -5 °C.

Legarea cu sarma se face folosind doua fire de sarmă cu grosimi de 1-1,5 mm. Legarea se face in toate intersectiile barelor la grinzi si stalpi cu colturile etrierilor sau ciocurile agrafelor iar restul intersectiilor se vor lega in sah (din 2 in 2) pe toate portiunile drepete ale barelor. Pentru armaturile din placi si pereti se vor lega intersectiile barelor de pe doua randuri marginale de pe tot conturul iar restul intersectiilor se leaga din doua in doua pe ambele sensuri. Barele inclinate se leaga de primii etrieri cu care se intersecteaza. Agrafele si etrierii inclinati se leaga in toate intersectiile cu barele prezente. Armaturile pot fi inadite prin suprapunere sau prin sudura conform proiectului sau a normelor in vigoare.

Forta de munca prevazuta

Pentru realizarea lucrarilor de armare si betonare forta de munca necesara este compusa dintr-o echipa de fierari betonisti si muncitori de servire.

Utilaje si unelte mai importante care sunt folosite : cleste, patent, ghilotina, stanta electrica de taiat si indreptat otel beton, masina de fasonat otel beton (fier beton).